NL doet

NL Doet 2018

Vrijdag 9 en zaterdag 10 maart was er de Landelijke NL Doet Dagen. Doordat de collecteweek van Jantje Beton van maandag 5 tot en met zaterdag 10 maart was, hebben wij besloten om alleen op zaterdag 10 maart deel te nemen aan NL Doet.

Vorig jaar heeft Anne-lieke met hulp van onze vrijwilligers een prachtige muurschildering op de buitenkant van ons gebouw aangebracht. Om hier nog heel lang van te kunnen genieten was het beter om een laagje vernis erop aan te brengen. Dit werd dan ook één van onze hoofd klussen voor NL Doet 2018.

Er hadden zich voor deze dag 6 vrijwilligers van buiten onze organisatie aangemeld en 8 vrijwilligers van Ikkie: één dame van het Albeda Collega en 5 vrijwilligers van de PvdA uit Schiedam.

Om 10:00 uur zijn we begonnen met een kop koffie en hebben we de werkzaamheden besproken. Ons hoofddoel was om de buitenkant te vernissen en de extra kast in elkaar te zetten en het plein schoon te maken. In de loop van de ochtend druppelde er nog meer vrijwilligers binnen (van de PvdA, maar ook onze eigen vrijwilligers) en zo stonden we uiteindelijk met 18 vrijwilligers.

We hebben veel gelachen, gekletst en een boel werk verzet: plein schoongemaakt/hoge drukspuit, tegels schoongeboend, speeltoestellen schoongemaakt, ramen gezeemd, wc schoongemaakt, speelgoed schoongemaakt, kasten geboend, muur vernist, keukenkastjes schoongemaakt, stellingkast in elkaar, stofzuigen, dweilen.....etc. en misschien nog wel iets vergeten.

Kortom het was een geslaagde dag. Zeker door de vele handjes van de PvdA Schiedam, Romaysa van het Albeda College en onze eigen vrijwilligers.

Bedankt iedereen het was een top dag!!

Foto’s @jp.fotografie

---

NL Doet 2017

Dit jaar hadden we bedacht dat er toch echt "iets moest gebeuren" met het verfwerk aan de buitenzijde van ons gebouw. Al meerdere malen hebben we de muur zo goed en zo kwaad als het ging, bijgewerkt. (zie ook het verslag van NL Doet 2015) Een nieuwe schildering moest er nu toch echt gaan komen. Begin van het jaar hebben we via de diverse sociale media sites een oproep gedaan, wie heeft er een leuk ontwerp en kon dit ook nog eens op de muur schilderen. Via Facebook kregen we een berichtje terug dat Annelieke van der Zande dit misschien wel zou kunnen. We hebben contact met haar opgenomen en Annelieke is aan het ontwerpen geslagen. Annelieke is eigenaresse van Anne-ikke.nl Zij ontwerpt en schildert o.a. muren van kinderkamers, geboortebordjes en ook met naald en draad weet zij raad. Kortom een echte creatieve duizendpoot. Uiteindelijk heeft Annelieke een leuk, vrolijk en speels ontwerp voor ons gemaakt.

Vrijdag 10 maart zijn we begonnen met de huidige verflaag zo veel mogelijk van de muren te schaven en branden. Wat een klus was dat. Hier zijn we op zaterdag nog mee verder gegaan. Helaas waren er dit jaar geen vrijwilligers van buiten de speel-o-theek, maar met onze eigen vrijwilligers hebben we heel wat werk verzet. Zaterdag is ook nog de container van buiten schoongeboend en een groot deel van ons plein onkruid-vrij gemaakt. Annelieke kon ondertussen al wel een begin maken met de nieuwe schildering.

De NLDoet-klus van dit jaar was te groot voor 2 dagen, De week aansluitend op het NL Doet weekend zijn Annelieke en enkele vrijwilligers verder gegaan met verven en schilderen. Op het moment dat dit stukje geschreven wordt, is Annelieke nog druk bezig met schilderen, en wordt het prachtig. Kortom NLDoet 2017 was voor ons succesvol in de ontmoeting en samenwerking met Annelieke, maar "de klus" wat te omvangrijk voor 1 weekend.

Onze dank aan al die vrijwilligers die geholpen hebben en een speciale dank aan Annelieke, www.anne-ikke.nl, voor haar creatieve bijdrage en Van Loenen Verfspecialist voor de sponsering van de verf.

 

 

---

NLDoet 2016

Zaterdag 12 maart jl. hebben wij de handjes uit de mouwen gestoken tijdens de NLDoet dag. Hierbij hebben we hulp gekregen van een aantal van onze eigen vrijwilligers, maar ook hadden een aantal vrijwilligers van “buiten” de Speelotheek zich aangemeld.

We hadden een aantal klussen op het programma staan die dag, zoals de vlaggenmast schilderen, de picknicktafel schilderen, container opruimen en speelgoed schoonmaken. Gelukkig was het weer ons goed gestemd en hebben we zelfs meer kunnen doen dan we gepland hadden. Zelfs de dakgoot, de glijbanen en wipkip zijn schoongemaakt.

Tijdens de (welverdiende) lunch hebben we verder kennis gemaakt met de “extra” vrijwilligers. Leuk om te horen waarom zij nu juist voor onze Speelotheek hebben gekozen om te helpen op deze NL Doet Dag. De één kwam voor haar maatschappelijk stage, de ander “liep altijd wel langs maar wist nooit zo goed wat wij nou deden”, en de ander droeg ons gewoon een warm hart toe. Wij van Ikkie hebben natuurlijk uitgebreid verteld wat de Speelotheek betekend en hoe belangrijk wij zijn voor de kinderen in Schiedam e.o.

Rond 14.30 uur hebben we de dag afgesloten. Het was een mooie dag en dat lag niet alleen aan het weer maar zeker ook aan de vrijwilligers die ons deze dag geholpen hebben. Het klinkt cliché maar het is wel waar…..zonder jullie was het allemaal niet gelukt. Nogmaals BEDANKT en heel graag tot volgend jaar.

 

 

---

NLDoet 2015

Datum: 21 maart 2015 op locatie van speelotheek Ikkie. 

De actie: opknappen van het plein en verfwerk van het gebouw en straatstenen voorzien van speltegels, zoals hinkelspel 

Verslag van de NL-doet dag in 2015:

Voordat wij aan de verf klus konden beginnen is er 2 dagen eerder wat voorwerk uitgevoerd.

De oude verflaag op de buitenmuren van de speel-o-theek was gescheurd en gaan omkrullen dus moest deze laag eerst verwijderd worden. Dit was een intensief karwei. Doordat de stenen niet glad zijn, moest met een smal mes de krullen en blazen weggestoken worden. Hierna is er een frisse basis  groen aangebracht zodat op de NL-doet dag de invulling van de verschillende kleuren gedaan kon worden.

Ook werden weer de planten netjes verzorgd en het plein grondig ontdaan van aangegroeid mos en alg.

Het weer op de NL-doet dag was helaas wat grillig (koud en nat) maar tussen de buien door wisten de vrijwillig(st)ers de klus te klaren.

Doordat de straattegels nat waren kon helaas geen hinkelspel op het plein gemaakt worden, dit wordt op een later tijdstip uitgevoerd.

 

Tijdens de NL-doet dag was er ook een speelgoed- en kledingbeurs gaande waardoor de vrijwilligsters hun “taken” verdeelden. Hierdoor konden zij gelijk wat opwarmen en een versnapering nuttigen.

 

Dank aan alle vrijwillig(st)ers voor hun geweldige inzet op wat voor wijze dan ook!

 

Ter illustratie zijn hier wat foto’s.